međunarodni skup u petnici
nyex u petnici | učesnici konfrencije u petnici | peti godišnji skup nyex

NYEX u Petnici

SREDINOM OKTOBRA 2007, Istraživačka stanica Petnica je bila domaćin četvrtog godišnjeg skupa međunarodne mreže za izuzetnost mladih zainteresovanih za nauku – Network of Youth Excellence (NYEX). Mreža okuplja predstavnike organizacija za vanškolsko naučno obrazovanje iz Evrope, Severne Amerike i Azije. Ovo je bio najveći skup članova NYEX do sada na kome je učestvovalo 28 praktičara iz domena vanškolskog naučnog obrazovanja iz 15 zemalja.
RAZNOLIKOST ORGANIZACIJA ZA VANŠKOLSKO NAUČNO OBRAZOVANJE je mnogo veća negoli raznolikost škola. Bez obzira koliko neka škola bila posebna, ona i dalje ima zgradu, nastavnike i učenike kao i bilo koja druga škola na svetu. Kod vanškolskih organizacija ne možemo da prepoznamo čak ni toliko zajedničkih elemenata. To je osnovni razlog zbog kog ne možemo da damo jedinstveni opis onoga što vanškolske organizacije za naučno obrazovanje rade. Možda ne treba ni da pokušavamo. Struktura koja namerava da obuhvati sve ovakve organizacije mora da računa sa različitim ciljnim grupama, sa različitim ciljevima koje su ove organizacije sebi postavile, sa mnoštvom različitih metoda rada i, na kraju, mnoštvom različitih međusobno neuporedivih rezultata. Ono što zapažamo je zapanjujuća raznolikost koja nam ne da ni da procenimo koliko kompleksna i velika ova mreža može da bude. Godišnji skup, odnosno konferencija Mreže za izuzetnost mladih u oktobru 2007. bio je posvećen mapiranju svih poznatih delova ove strukture i diskusiji o nekim novim elementima, svežim idejama i aktuelnim izazovima. Do sada su NYEX susreti bili više akademske prirode. Konferencija u Petnici je trebalo da bude skup na kom će se NYEX profilisati kao zajednica praktičara iz oblasti vanškolskog naučnog obrazovanja čiji je zadatak pre svega da ojača saradnju između članica, podstakne zajedničke projekte i intenzivira razmenu saradnika i polaznika programa. Da bi se promovisale ove ideje i otvorile teme za stalnu diskusiju u virtuelnom svetu, članovi Mreže su pozvani da na Konferenciji daju svoje priloge za neku od tri teme:
1 Ka uspešnoj nacionalnoj politici podrške mladima talentovanim za nauku,
2 Efekti vanškolskog naučnog obrazovanja,
3 Profesionalna podrška mladima talentovanim za nauku – primeri dobre prakse.
ZA RAZLIKU OD VEĆINE DRUGIH KONFERENCIJA
o radu sa talentovanima, ovde fokus nije bio na prezentacijama već na diskusijama o praktičnim problemima. Da je nauka u ovakvim ustanovama nešto sasvim drugo od “velike” nauke, dovoljno govori to što je značajan deo vremena dobile diskusije o amaterskoj nauci koja je u mnogim oblastima praktično nestala. Učesnicima Konferencije, ako izuzmemo lokalne specijalitete kojima su se svakodnevno gostili, najviše su se svidele dobro osmišljene prezentacije polaznika ISP o tome šta oni rade u Petnici. Ova konferencija je bila izuzetna prilika da Istraživačka stanica Petnica proslavi svoju 25. godišnjicu rada sa kolegama koji znaju šta znači ovakav jubilej i koji zaista cene ono što Petnica predstavlja u ovom poslu.
NAJVAŽNIJE POSLEDICE OVE KONFERENCIJE
su bitno bolje međusobno informisanje o aktivnostima od značaja za sve nas članove NYEX i intenzivirana razmena polaznika i saradnika. Na međunarodnom kampu u Petnici, PI 2008, po prvi put su se pojavili polaznici iz Izraela, Francuske i Rumunije koje su na adresu Petnice uputile kolege iz NYEX. Na istom kampu u Petnici su članovi ove mreže učestvovali i kao predavači: Martin Kubala (Češka Republika) i Čaba Bode (Mađarska). Naši polaznici i saradnici su takođe išli na seminare koje su kolege iz NYEX organizovale tokom leta.

Početkom 2007. smo pokrenuli veoma posećen Web sajt posvećen međunarodnim aktivnostima u Petnici: http://pi.petnica.rs.

Učesnici konferencije u Petnici

Csaba Böde  Hungarian research student foundation, Budapest 
Hungary 
Peggy Connolly  Illinois Mathematics & Science Academy, Chicago 
USA 
Dobrinka Todorina  South-West University Neofit Rilski "Blagoevgrad"
Bulgaria 
Lilyana Todorova  South-West University Neofit Rilski "Blagoevgrad"
Bulgaria 
Daiva Grakauskaite Karkockiene  Centre for Gifted Youth, Vilnius 
Lithuania 
Daniel Mietchen  WAYS 
Germany 
Darja Dubravčić MedILS Summer Science Factory, Split 
Croatia 
Dragica Pavlović Babiæ Institut of Psychology, Belgrade 
Serbia 
Eva-Maria Neher  XLAB, Goetingen 
Germany 
Florian Colceag  IRSCA, Bucharest 
Romania 
Shimon Gepstein  Center for Pre-University Education, Technion 
Israel 
Josep M. Fernandez  University of Barcelona 
Spain 
Joan Messer  American Junior Academy of Science 
USA 
Korado Korlević  Višnjan Observatory 
Croatia 
Livio Riboli-Sasco  Ecole Normale Superieure, Paris 
France 
Michael S. Arvanitis  Euroscience Greek Regional Section, Athens 
Greece 
Martin Kubala  Badatel, Olomouc 
Czech R. 
Rena F. Subotnik  Center for Psychology in Schools and Education 
USA 
Soxol Axhemi  University of Tirana 
Albania 
Joanna Lilpop  Szko³a Festiwalu Nauki, Warszaw 
Poland 
Tamas Revesz  Hungarian research student foundation 
Hungary 
Srdjan Verbić Petnica Science Center 
Serbia 
Vigor Majić Petnica Science Center 
Serbia 
Eva Vondraková  Association for Talent and Giftedness, Prague 
Czech R. 
Harald Wagner  Bildung und Begabung 
Germany 
Thomas Wendt  ExploHeidelberg 
Germany 
Zora Krnjaić Ministarstvo za omladinu 
Serbia 
Zoran Popovski  University St. Cyril and Methodius" Skopje "
Macedonia 
Zvi Paltiel  Young @ Science, Rehovot 
Israel 
Edward Crowe  Center for Psychology in Schools and Education 
USA 
Hasnija Muratović Ministry of Education, Sarajevo 
BIH 
Eleanor Hayes  Science in School, Heidelberg 
Germany 
Giulio Pavesi  CusMiBio, Milan 
Italy 
Martina Palkova  Association for Talent and Giftedness, Prague 
Czech R. 

 


peti godišnji skup NYEX

Godinu dana nakon konferencije u Petnici, ulogu domaćina narednog godišnjeg skupa NYEX je preuzeo XLAB (Getingen). Ova organizacija je nastala 2003. godine i danas predstavlja najznačajniju organizaciju za vanškolsko obrazovanje u Nemačkoj. Za razliku od Petnice, XLAB se fokusira na samo četiri oblasti: biologija, fizika, hemija i neuro-nauke. Polaznici iz ISP već četiri godine učestvuju na međunarodnim kampovima koje organizuje XLAB.
Najznačajnija novina ovogodišnjeg skupa je bio seminar za polaznike iz svih organizacija koje su učestvovale na skupu a namenjen starijim srednjoškolcima i studentima koji već imaju iskustva sa seminarima sličnog tipa. Na ovaj način su i polaznici dobili priliku da osmišljavaju naše buduće zajedničke aktivnosti. Istraživačka stanica Petnica je tako na seminar koji je u oktobru održan u Getingenu poslala Dušana Vlajina iz Niša i Nikolu Đorđevića iz Kruševca.
Na ovom sastanku je izabrano i novo rukovodstvo NYEX koje će koordinirati aktivnosti mreže u naredne dve godine: predsednik Cvi Paltiel (Vajcmanov institut, Izrael) i potpredsednici Eva Marija-Neher (XLAB, Nemačka) i Vigor Majić (Petnica, Srbija).

 

 

 


[international conference]

nyex in petnica

Network of Youth Excellence (NYEX) is an association of organizations dedicated to out-ofschool science education practice. The fourth annual meeting of the Network was hosted by Petnica Science Center in October 2007. NYEX Conference on Science Education of Gifted Students gathered 28 representatives of NYEX members coming from 15 countries of Europe, North America, and Asia.

Diversity of out-of-schools is much greater than diversity of schools. Doesn’t matter how unusual school is, it still has its building, staff, or students like any other school. For out-of-schools, we simply can’t agree on the common elements and comprehensive definition of organization for extracurricular education. Maybe, we shouldn’t even try.

The Conference in Petnica was supposed to be meeting where the Network would be profiled as association of practitioners whose task is to strengthen cooperation among members, to initiate joint projects and intensify exchange of students and associates. Therefore, members were invited to contribute to one of the three proposed topics:

1 Toward Successful National Policies that Support Young Talents in Science,
2 Effects of Out-of-school Science Education,
3 Professional Support for Young Talents in Science – Examples of Good Practice.

This event was an excellent opportunity for Petnica Science Center to celebrate its 25th anniversary with colleagues who really appreciate Petnica‘s role and results in the world of science education.

——————————

The fifth meeting of NYEX members was organized by XLAB (Goettingen) in October 2008. The most important new initiative was an idea to have students’ workshop parallel to the NYEX meeting. Students attending this program came from the member organizations. Since they had experience with similar programs elsewhere, they could compare programs, give valuable comments and participate in discussions about new activities of NYEX.

During the meeting, the NYEX Board elected new leadership which will coordinate the NYEX activities in the following two years: the president Zvi Paltiel (Weizmann Institute, Israel) and two vice-presidents, Eva-Maria Neher (XLAB, Germany) and Vigor Majić (Petnica, Serbia)

 ©2009 IS Petnica
  Previous Page Home Next Page