NOVO U PETNICI

lične vesti  nova lica

 

ARHEOLOŠKA IZLOŽBA

U holu Istraživačke stanice u jesen 2004. godine postavljena je zanimljiva izložba kojom je predstavljen model života u bronzanodopskom naselju kakvo je postojalo na lokalitetu ispred Petničke pećine. Prikazana je struktura kuće, moda i ishrana. Drugi deo izložbe je posvećen nalazima iz srednjeg veka i utvrdi Bela Stena kod sela Krčmar. Postavka je konstruisana od originalnog i modelovanog materijala a zajednički je rad grupe polaznika petničkog programa arheologije čime su se oni predstavili i na Konferenciji “Korak u nauku”.

VELIKA KOLEKCIJA FILMOVA

Krajem 2004. godine naš poznati pisac Zoran Živković poklonio je Istraživačkoj stanici svoju kolekciju filmova. Zbirka sadrži blizu dve hiljade filmova i TV emisija uglavnom iz oblasti nauke, obrazovanja i naučne fantastike. Pored ove sjajne kolekcije koja će sigurno naći svoje mesto u obrazovnim aktivnostima Stanice, Zoran Živković je Stanici poklonio i video rekorder u Beta formatu, kako bi se deo materijala mogao koristiti bez problema.

NAGRAĐENI NAGRAĐUJE

Dr Aleksandar Belić, dugogodišnji stručni saradnik ISP, odlučio je da novčani iznos nagrade Ministarstva nauke i životne sredine u iznosu od 50,000 dinara koju je dobio za rezultate u naučnoistraživačkom radu autorima tri istraživačka rada prezentovana na Konferenciji “Korak u nauku”. Nagrade su dobili Marina Radulaški, Bojan Sič, Biljana Bajić, Velibor Bojković, Andreja Ilić i Miloš Kosanović.

POKLONI PRIJATELJA

Preduzeće “Novolab” iz Beograda poklonilo je Stanici komplet merne opreme uglednog britanskog proizvođača “Philip Haris”. Komplet sadrži dva desetobitna sistema za akviziciju podataka sa pratećom opremom, sonde za merenje pritiska, osvetljenosti, električne provodnosti i jačine zvuka.

PODRŠKA ŠVAJCARSKE

Švajcarska vladina organizacija za pomoć zemljama u razvoju SDC podržava aktivnosti Istraživačke stanice Petnica već nekoliko godina. Iako je projektni period za koji je obezbeđena podrška ove organizacije istekao u proleće 2004., SDC je odlučio da produži ugovor i obezbedi Stanici dodatna sredstva kako nenajavljenim uskraćivanjem sredstava od strane Ministarstva prosvete kompletna aktivnost Stanice ne bi bila prekinuta.

TRANZIT VENERE

Prividni prelazak siluete Venere preko Sunčevog diska je izuzetno retka pojava, barem po ljudskom poimanju vremena. Prvo posmatranje je izvršeno 1639. godine, a pogodna konstelacija se javila po dva puta u 17. i 18. veku. Posmatranja sa različitih tačaka Zemljine površine služila su za određivanje rastojanja do Sunca, a time i apsolutnih dimenzija Sunčevog sistema. Događaji ovoga tipa bili su od velikog značaja tokom rane istorije moderne astronomije. Sada se rastojanja do Sunca i planeta izuzetno precizno određuju radarom i Venerin prolazak preko Sunca nema veliki naučni značaj i ostao je samo zanimljiv kao redak događaj.

Nakon 121.5 godine iščekivanja, 8. juna 2004. ukazala se prilika da iz ISP posmatramo tranzit Venere. Pored deklarisanih astronoma, oko pedeset polaznika LNŠ je pratilo ovu pojavu. Snimanjem na dva teleskopa, prikupljena je znatna količina kvalitetnog posmatračkog materijala.

Slike su dobijene teleskopom Meade 178 ED (prečnik objektiva 178mm, f/9) i CCD kamerom ST7. Korišćeni filteri: Astrosolar Baader 5.0 + fotometrijski B filter. Ekspozicija 0.11 sekundi.

BOGATO EKSPERIMENTALNO ISKUSTVO

Preko dvadeset godina u Istraživačkoj stanici se na odgovarajućim programima, pre svega na seminarima hemije, fizike, geologije i biologije, ispituju tehnologije buđenja polaznika i njihovog privođenja doručku. Doprinos ovim istraživanjima u poslednje vreme daju i matematičari što se na snimku desno može jasno uočiti. Šta je sadržaj složene naprave u obliku pištolja u odlučnoj ruci rukovodioca programa, nismo uspeli saznati.

 

DARODAVCI KNJIGA

Rotarakt klub Beograd–Centar (231), Radojka Đurđević (111), Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda (109), Boris Dragović (74), Nebojša Bogdanović (32), Tomislav M. Nenadović (27), Dragoljub Đorđević & Dragan Todorović (26), Željko Jež (22), Izdavačka agencija "Platoneum", Novi Sad (22), Udruženje za društvenu istoriju (16), Andrej Starović (15), Ministarstvo nauke i životne sredine (15), Nikola Božić (14), Multisoft, Uzice (13), Udruzenje za očuvanje lokalne istorije "Rastko Rašajski", Vršac (13), Nikola Petrović (11), Obrazovni forum, Beograd (10).

Poklon pretplata na časopise:

Prof. Nenad Kostic: J. of Chemical Education; Samir Salim: Sky & Telescope; Srpsko hemijsko društvo: J. of Serbian Chem.Soc., Hemijski pregled; Savez hemijskih inženjera: Hemijska industrija; Yugoslav Association for Etran: Science of Sintering; Ambassade de France: La Recherche; Nikola Božić: Laser Focus World; Zavod za zaštitu prirode Srbije: Zaštita prirode; Prosvetni pregled: Prosvetni pregled; Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica: Prosvjetni rad; CERN: CERN Courier.

HVALA POKLONODAVCIMA NA DIVNOM GESTU I UKAZANOM POVERENJU

 

SARADNJA SA VINČOM

U okviru višegodišnje saradnje IS Petnica sa Institutom za nuklearne nauke "Vinča", u oktobru 2004. polaznici i saradnici programa fizike ISP posetili su ovaj ugledni institut. Za učenike je predstavljalo dragoceno iskustvo da posete razne laboratorije, sretnu se sa naučnicima u njihovom radnom okruženju i upoznaju se sa aktuelnim istraživačkim projektima.

ARHEOLOZI KOPAJU

U selu Bukovac kod Mionice održana je Letnja arheološka škola. Program istraživanja bronzanodopskih tumula rezultat je saradnje Istraživačke stanice i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, uz pomoć SO Mionica, Narodnog muzeja u Beogradu, Istraživačko-ekološkog društva Ribnica i JKP Mionica. Detaljnije o programu i rezultatima iskopavanja možete pročitati na strani 26.

UREĐENA PEĆINA

Petnička pećina izdržala je dve sezone u relativno pristojnom i uređenom stanju. Razne primedbe brižnih građana da je svako diranje u blatnjavi i ruinirani prostor skrnavljenje “prirodnog ambijenta” pokazale su se neosnovane. Podsetimo, donji deo pećine i prostor ispred nje uredio je valjevski preduzetnik Vidoje Vujić o svom trošku bez uvođenja komercijalnih sadržaja i bez bilo kakvog ograničavanja pristupa. Prostor je uređen na način kako je to bilo urađano od strane Opštine 1987. godine. Dodate su patke, veliki otvoreni roštilj i drveni most.

 

 


lične vesti
Make love, not papers

- Svadbu napravili Duda i Mira.

- Dragan Marković – Teslica dobio sina Đorđa.

- Maja Šumar dobila drugu ćerku Jovanu.

- Ivana Đokić – Žuca (arheologija) i Dule Vukić (fizika) se venčali i dobili ćerku.

- Danijel Jelić dobio ćerku Anđelu.

- Adam Crnobrnja dobio ćerku Ljubicu, a još i magistrirao.

- Braca (Bratislav Dejanović) i supruga Vesna dobili ćerku Sanju (valjda po kumi Sanji Bilbiji).

- Sudbonosno DA rekao i Nenad Ignjatović supruzi Aleksandri, a usput postao viši naučni saradnik ITN SANU.

- Dragana (Okolić) i Felix (Bettonvil) dobili sina Dušana i sele se u tople krajeve.

- Milan Crnogorac dobio drugog sina Petra i zeleni karton.

- Miroslav Filipović, profesor u Australiji, dobio drugu ćerku Janu.

- Goran Miloradović dobio ćerku Dunju – treće pa, najzad, žensko – mama Maša više nije u isključivo muškom okruženju.

- Maške odlaže i obrazlaže. Pajke odlaže ali radi. Ovaj levo R.

Strangers in the night…

- Diplomirala Milena Vasić na FFH i otišla u Holandiju na doktorske studije. Tamo su i dalje Boban Arsenijević, Nebojša Gvozdenović, Vesna Madžoski, Lejla Alić kao i Dragana sa Felixom i malim Dušanom kao i Zoran Popović, Srđan Kisin i Tamara Dikić.

- Ognjanovići razmišljaju da napuste Havaje i pređu u Australiju. Tu odmah prekoputa.

- Švajcarci: Jasna Klicić se stacionirala u Lozani, Nebojša Bogdanović u Bernu, a Mihailo Vanević u Bazelu.

- Vlada Janković snima naučno-popularne TV serije, predaje u Mančesteru. Na istom univerzitetu je i Marina Simić.

- Nenad Vukmirović takođe u Engleskoj. Tu su negde i Marija Sajić, Ana Milovanović i Matija Sokola.

- Vlada Pavlović je u Berlinu.

- Profesor Vlada Čadež se vratio u Beograd.

- Raša Karapandža i Tamara Brčkalo su u Barseloni. Tu je i Miloš Božović.

- Ranko Lazić je na Warwicku.

- Cambridge: Luna Filipović i Vuk Trifković.

- Milica Medved u Čikagu. Tu je i Milja Medić.

- Marija Vucelja na Vajcmanu.

- U Kanadi su Ivan Glišin, Kris, Igor Ivković, Vjera Miović, Saša Nedeljković, Aleksandar Šušnjar sa Katarinom.

- U Australiji je Todor Arsov, a Tomislav Bodor na obližnjem Novom Zelandu.

- Panče Naumov je u Japanu.

- Danko Taboroši doktorirao geologiju, napustio Hokaido, izdao knjigu o karstu Guama i otprilike luta po Srednjem Istoku.

- Veljko i Marija Krunić i dalje u Bolderu (SAD).

- Nikola Božinović je u Bostonu. Pridružio mu se i brat Nenad. Tamo je i Vlada Petrović.

- Miloš i Nataša Hrkić u Prinstonu. Tu je i Katarina Petrović.

- Doktorirao Vlada Beljanski i otišao na post-doc u Ameriku.

- Samir i Staša Salim prešli u Los Anđeles.

- Doktorirala Jelena Ćiraković i odselila se u Delaver.

- Sloba Mitrović diplomirao i sada je u Njujorku gde je i Tomislav Pavličić sa porodicom.

- Selena Milićević iz Engleske otišla u Ameriku.

- Na letnjoj praksi Filip Bihelović i Filip Petronijević u Americi (Urbana), a Marija Manojlović u Mineapolisu. Na Urbani je Vlada Lukić a na PennStateu Nikola Milutinović.

- Deni Porej postao direktor programa zaštite prirode u Dablinu (Ohajo, SAD).

- Dejan D. Petrović Dipl.Chem. je PhD student na Anorganisch-chemisches Institut Lehrstuhl für Anorganische Chemie, Technische Universität München.

- Stanislav Žabić – Žabac doktorirao i traži po svetu “dobar posao za doktora matematike”.

Karijera, izgled, čast i čest

- Mira Starović napustila Petnicu i prešla u privatnu firmu sa Vladom Đukanovićem.

- Srđan Verbić se zaposlio u Republičkom centru za evaluaciju.

- Kristijan Ovari dobio posao u subotičkom ZOO-vrtu gde ga je sačekao dr Gabor Mesaroš kao i srećna populacija. Petničani su se definitivno dokazali dobrodošli u ZOO-vrtovima.

- Rada Pavlović i Milenko Pušić postali redovni a Petar Papić vanredni profesor RGF–a.

- Velimir Jovanović postao redovni profesor.

- Dragan Mašulović postao vanredni profesor.

- Doktorirali: Zoran Janjetović, Dragan Manojlović, Ana Stolić, Nenad Makuljević.

- Magistrirali: Zoran Nikolić, Miloš Ković, Dragomir Bondžić.

- Slaviša Stanković postao prodekan.

- Diplomirali: Vojislav Filipović, Sanja Bilbija, Ivan Karić, Aleksandra Milovanović, Nemanja Mrđić, Vladimir Pecikoza, Miljana Radivojević, Selena Milićević.

- Nagrada Kostić fonda ove godine dodeljena Seleni Milićević za najbolji diplomski rad.

- mr Vesna Aleksić počela da radi na Mega-trend Univerzitetu.

- Antun Balaž magistrirao i smršao i smršao...

- Boško Radivojević - Bole postao tehnički direktor “Euneta”.

- Ivan Panović radi kao asistent na Filologiji, a dobio je i nagradu “Miloš Đurić”.

- Drago i Tamara sa obe ćerke prešli iz Londona u Beograd. Prve laste ipak ne čine proleće!

- Vitomir Jevremović vrlo uspešno kombinuje arheologiju i video-igrice.

- Dragan Toroman opet pokupio nagradu za medicinski softver.

- Među dobitnicima stipendije Norveške vlade su i naši mlađi saradnici i dugogodišnji bivši polaznici Filip Bihelović, Miloš Filipović, Ivana Gavrilović, Marija Manojlović, Filip Petronijević, Milena Marjanović.

- Dobitnici stipendije grada Beograda opet petnički polaznici i mlađi saradnici Stefan Salom, Novak Novaković, Filip Bihelović, Ivana Joksić, Marija Šegrt…

- Vi što ste preskočeni, sami ste krivi, jer se neuredno javljate!

nova lica

Vladimir Jovanović

biologija

Rođen 1981. u Smederevskoj Palanci. Apsolvent Biološkog fakulteta u Beogradu. Aktivan istraživač, studentski političar i lutalica. Objavio više stručnih i naučnih radova. U Petnicu dolazi od 1998. godine. Govori engleski i ruski

vladaj981@hotmail.com
vladaj@psc.ac.yu

Aleksandar Rafailović

istorija

Rođen 1974. u Kragujevcu i tada je garantovano bio manji nego danas. U Petnici je redovno od 1996. Apsolvent istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu sa iskustvom nastave u školi. Ima više stručnih radova i članaka. Strog i principijelan.

arafailovic@gmail.com
raf@psc.ac.yu

 

 

Mira Mandić

lingvistika

Rođena u Kragujevcu 1981. Diplomirala opštu lingvistiku u Beogradu. Jeste najmlađi rukovodilac programa, al’ je ipak čudno što gde god da dođe zovu je “Mala Mira”. U Petnici se više godina uspešno muva na programima lingvistike.

mana@yubc.net
miram@psc.ac.yu

Bogdana Živojinović

arheologija

Rođena 1979. u Pančevu. U Petnicu je počela dolaziti 1995. Brani diplomski iz arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Voli Bronzano doba. Hobi joj je kopanje i prekopavanje. Dobro se karta. Uopšte nije stroga kao što voli da izgleda.

bogdana@panet.co.yu
bogdana@psc.ac.yu

 

 

[2004]

News from Petnica

dr Zoran Živković, internationally recognized and awarded Serbian science fiction writer, donated to Petnica Center his collection of movies that covers a broad span of science, technology, art, and classical titles. The collection consists of almost 2,000 titles. He also donated some professional video equipment and some of his newest books.

Company “Novolab”, and importer of lab equipment and chemicals, donated to Petnica Center a set of measuring instruments, sensors and data-loggers made by “Philip Harris”, a well-known manufacturer of scientific equipment.

During the Petnica’s Annual Students Conference, dr Aleksandar Belić, physicist and PSC’s visiting teacher, has announced that he will give the money he had got as award for the best scientific results in 2004 to the young authors of three selected students’ papers presented at the Conference. He expected that this gesture will initiate some other successful scientists to help more young scientists in Serbia.

In June 2004, Petnica astronomers successfully recorder a transit of planet Venus over the Solar disc. It is very rare event, and the previous occasion happened 121.5 years ago.

New interesting small archaeological exhibition has been arranged in the PSC hall. It is a result of students’ team project and consists of two main parts. The first is a reconstruction of neolithic house based on excavation findings near Petnica with details related to the costumes, fashion, and food. The second part is focused on the medieval material including the small reconstruction of the fortress in village Krčmar.

In July 2004, Petnica Science Center organized the archaeological excavation at the Bronze Age mound necropolis near Valjevo. The site had been discovered during the 2003 field-survey campaign, when nine well-preserved prehistoric earth-mounds had been recorded. Numerous fragments of ceramic vessels, bronze jewelry, flint-tool artifacts and fragmented human bones have been discovered and collected from the surface.

There are more than thousand new books donated to the Petnica Scientific Library. More than 50 institutions and individuals donated books and journals, but the biggest donations came from the Rotaract Club Beograd-Centar (231 books), our many-years visiting teacher Mrs Radojka Djurdjević (111), from the State textbook company (109 books and wall maps), and from our alumni Boris Dragović who donated 74 books and journals

After many years, Petnica Cave has been renovated thanks to private efforts of Mr Vidoje Vujić and his company from Valjevo. Now it becomes a nice and pleasant place for visitors and excursions.

New teaching staff: Four new young associates joined Petnica Science Center: Vladimir Jovanović (1981) as the head of the programs in Biology, Aleksandar Rafailović (1974) as the head of History program, Mira Mandić (1981) as the new head of Linguistics, and Bogdana Živojinović (1979) as a new head of dept. of Archaeology.

Petnica on the Web: you can find more details about Petnica at

http://www.psc.ac.yu

Unfortunately, due to the current low bandwidth of our Internet link, much of the useful and interesting data about PSC activities, its library, participants, lecturers, staff, and programs are not accessible from outside Petnica, but only through our Intranet. PSC's Intranet is still among the biggest and the most developed Intranet system in the SE Europe with more than 35 special student-oriented services and more than 60 GB of useful data including thousands of electronic books and journals available 24 hours a day.

Just left of this column there are a dozen of photos selected from the collection of about 600 boys and girls who participated at some of our programs ten years ago. Today, the most of them are young prominent professionals still participating in Petnica’s programs and projects. The majority of them left Serbia and study or became professional somewhere in the world.

In the yellow columns on the opposite page, one can find a list of more than a hundred people – Petnica alumni and student-associates who graduated, or got BS or PhD degrees in 2004/2005, and some information about “who is where”. Almost a half of them left the country looking for better living and working conditions somewhere in Europe, America, Asia, Australia...

 ©2005 IS Petnica
TOC, Content Previous Page Next Page Home Page