Međunarodna saradnja
 
 

AMB - ambasadori u Petnici
Početkom jula, u jeku letnjih seminara i kampova, Istraživačku stanicu je posetila grupa ambasadora Islamskih zemalja iz Beograda. Cenjeni gosti su pokazali veliko interesovanje za organizaciju i funkcionisanje Stanice, naročito za uticaj Stanice na usavršavanje nastavne prakse u školama. Bilo je i reči o tome koliko se model Istraživačke stanice može preneti na druge zemlje, naročito u zemlje u razvoju gde je nemoguće sve škole kvalitetno i savremeno opremiti i osposobiti za rad sa mladim talentima.

BiH - sve više polaznika
Od kraja devedesetih godina među kandidatima i učesnicima Petničkih obrazovnih seminara primetan je ponovni porast broja učenika srednjih škola sa teritorije Bosne i Hercegovine. Škole koje prijavljuju kandidate nisu više ograničene samo na prostor Republike Srpske. O tome su predstavnici Istraživačke stanice razgovarali sa kolegama iz međunarodnih organizacija koje deluju u BiH kao i sa predstavnicima tamošnje prosvetne administracije i zaključeno je da se ovaj trend zadrži i da se zajedničkim naporima poveća broj škola koje prijavljuju svoje učenike na raznovrsne programe u Petnici.

BCYF - prepoznavanje Petnice
Program sistematskog vanškolskog naučnog obrazovanja srednjoškolaca podržan je i od strane Balkanskog fonda za decu i mlade (Balkan Children and Youth Foundation), organizacije locirane u Makedoniji a koja funkcioniše kao zajednička regionalna projektna organizacija grupe međunarodnih fondacija. Početkom 2003. godine Istraživačku stanicu je posetio g. Risto Karajkov programski koordinator ove organizacije i neposredno se upoznao sa aktivnostima i organizacijom Stanice. BCYF je prihvatio finansijsku podršku organizaciji letnjih seminara i kampova ISP u 2003. godini.

CH - ozbiljna pomoć obrazovanju
Švajcarska državna agencija za saradnju i razvoj (SDC) prihvatila je da podrži obrazovne programe Istraživačke stanice u 2003. godini. U avgustu u prostorijama SDC u Beogradu direktor kancelarije SDC gospodin Pius Roner i direktor ISP Vigor Majić potpisali su Sporazum o saradnji. Ocenjeno je da Istraživačka stanica kvalitetno doprinosi širenju ideja savremenog obrazovanja i pomaže učenicima i nastavnicima iz velikog broja osnovnih i srednjih škola da unaprede svoja znanja i iskustva. Izraženo je i očekivanje da će se saradnja nastaviti i nakon realizacije dogovorenog programa. U jesen 2003. godine ISP je bila i predmet pažnje programskog evaluacionog tima angažovanog od strane Švajcarske vlade. Rezultati su veoma pozitivni i sadrže preporuke za nastavak saradnje.

CRO - Petničani u Višnjanu
U avgustu je nastavljena uspešna praksa uključivanja mladih astronoma iz Petnice na tradicionalnoj Višnjanskoj letnjoj školi astronomije (VSA). Ovaj ugledni naučni kamp već godinama okuplja mlade astronome iz više zemalja koji istražuju mala tela Sunčevog sistema (asteroide i komete). Na ovogodišnoj VSA učestvovali su Bojan Sič iz Novog Sada i Marko Simonović iz Leskovca.

D - intenziviranje veza
Direktor Gete Instituta u Beogradu, gospodin Volker Marwitz, posetio je Istraživačku stanicu Petnica jula 2003. Razgovarano je o mogućnostima da se proširi saradnja sa nemačkim organizacijama i fondacijama.
IS Petnica u junu posetila grupa učenika četiri završna razreda Nemačke gimnazije iz Beograda. Oni su tom prilikom izveli vežbe u Laboratoriji za hemiju i Laboratoriji za fiziku.
Stanicu je takođe u leto posetio i Dr Petar Agatonović, ugledni nemački stručnjak u oblasti svemirske tehnologije i alternativnih energetskih izvora i održao nekoliko zanimljivih predavanja. Dogovoreno je da se i narednih godina ova saradnja nastavi.

IL - strateška saradnja sa Vajcmanom
Dvanaest godina saradnje i razmene iskustava između IS Petnica i Sektora za rad sa mladima Vajcmanovog instituta u Izraelu, jedne od najvećih i najuglednijih naučnih institucija na svetu, rezultiralo je najnovijim kontaktima i dogovorima. Direktor ISP Vigor Majić i mr Ljubomir Vračar, rukovodilac programa elektronike u ISP, posetili su jula 2003. godine kolege u Vajcmanovom institutu. Tokom leta su dvojica polaznika ISP, Mihailo Čubrović i Lazar Krstić, učestvovali su u radu Međunarodnog Letnjeg Naučnog Instituta gde su radili na složenim naučnim projektima u oblasti matematike i fizike. Sa pravom se očekuje da će narednih godina saradnja i zajednički projekti biti obogaćeni novim sadržajima.

ISP - pasoš za mlade
Krajem avgusta 2003. godine Stanica je po drugi put bila domaćin neobičnog međunarodnog omladinskog programa. ‘Pasoš za mlade’ je program namenjen promovisanju saradnje među mladima u svetu kroz raznovrsne aktivnosti mahom kulturnog i umetničkog profila. Šestodnevni program okupio je 45 učesnika iz desetak zemalja.


NL - Petnica kao zanimljiv primer
U avgustu 2003. je Stanicu posetio Raoul Tan, jedan od koordinatora programa Next Wave (nextwave.sciencemag.org). Raoul je imao priliku da se detaljno upozna sa organizacijom rada Stanice i da kontaktira polaznike i saradnike na letnjim obrazovnim programima. Kakav je utisak o Petnici i našem značaju za ovaj deo Evrope stekao saradnik časopisa Science, najbolje se vidi u članku, tj. hvalospevu koji je po povratku u Holandiju objavio u časopisu Mediator Plus Ultra (www.mediatorplusultra.nl).

UK - podrška Britanskog Saveta
U toku 2003. godine u Petnici je, jednim svojim delom, realizovan projekat Monitoring and modeling of human population exposure to persistent organic pollutants via food chain. Istraživanje je ostvareno u saradnji Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i programa hemije ISP, tj. dr Jasne Adamov, Nine Jevtić i Ljubice Perić. Značajan deo ovog projekta finansirao je Britanski savet iz Beograda.

UK - podrška Britanskog Saveta (2)
Britanski Savet u Beogradu je bio domaćin promociji prethodnog broja almanaha “Petnica” (broj 19). U novim prostorijama u centru Beograda i uz prisustvo stotinak saradnika i gostiju, predstavljen je novi broj petničkog godišnjaka i aktuelni programi Stanice. Naročito je zanimljiv bio deo kada je uspostavljena telekonferencijska veza sa studijima u Londonu i Mančesteru gde su uživo gostovali dugogodišnji saradnici Petnice Drago Inđić i Vladimir Janković. Na promociji su govorili i Dr Aleksandar Belić, pomoćnik ministra nauke Srbije i Dr Marko Anđelković.

TR - saradnja sa školama
Petnicu je posetila delegacija Jahja Kemal Koledža iz Skopja i asocijacije privatnih gimnazija iz Turske koja danas čini jedan od najvećih sistema privatnih gimnazija u svetu sa oko 400 škola u preko 60 zemalja. Razgovarano je o problematici naučnog obrazovanja i mogućoj saradnji u narednom periodu.

SLO - povratak u Petnicu
Od prvih dana postojanja i rada Istraživačke stanice Petnica slovenački srednjoškolci činili su značajan deo polazničke populacije. Nakon prekida izazvanog raspradom Jugoslavije, kontakti su posetpeno uspostavljani i negovani, da bi se krajem 2003. godine veze i zvanično obnovile dogovorom o uključivanju jednog broja srednjih škola iz Slovenije u sistem prijavljivanja za petničke obrazovne programe. Delegacija ISP bila je u poseti dvema najuglednijim slovenačkim gimnazijama – Mariborskoj i Gimnaziji Bežigrad u Ljubljani.

UN - zajedno protiv AIDSa
Istraživačka stanica se uspešno uključila u program Ujedinjenih nacija za borbu protiv HIV/AIDS. Posredstvom Global Fonda i Ekonomskog instituta u Beogradu i u saradnji sa Nacionalnim Komitetom i JAZAS-om, započet je program edukacije nastavnika iz preko 70 srednjih škola u Srbiji za uvođenje inoviranih programa zadravstvenog obrazovanja. (vidi str. 31) Iz sredstava Global Fonda nabavljen je nov kvalitetan mikroskop i veća količina savremenih multimedijalnih nastavnih sredstava.

AĆIM - Petnica u eteru
Dragan Aćimović, petnički tehničar u Odeljenju za fiziku i elektroniku poznati je radioamater koji redovno učestvuje u domaćim i svetskim radio-amaterskim takmičenjima. Radioamaterstvom se bavi blizu 20 godina (počeo maltene čim je prohodao). Njegov pozivni znak YZ1EW poznat je širom globusa (298 zemalja od mogućih 335) a svoje popularne QSL karte sa prigodnim informacijama o Istraživačkoj stanici šalje kolegama širom sveta sa kojima uspostavlja veze sa 100W radiostanice smeštene u podrumu Nastavnog centra.

international

global network

Petnica Science Center is a unique institution of its kind in Europe. In spite of many recent tragic circumstances that made performing its activity more than difficult, PSC maintained its links to a number of similar programs and institutions worldwide. These connections are important because they enable the exchange of ideas, experiences, and people.
Petnica Center reestablished links with some prominent schools in Slovenia. From 1985 to 1991 two hundred of gifted students from Slovenia have participated in Petnica’s camps and courses. Now we can expect continuation of such cooperation and even exchange of students on some programs in Slovenia.
Traditionally good relations with Višnjan Astronomical Observatory in Croatia continued in 2003. Two Petnica participants took part in the excellent Višnjan School of Astronomy.
Petnica Center takes an important role in teacher training activities targeting new school subject – Health education. This is a part of a National strategic program fighting HIV/AIDS. In the first year (2003) eight such courses have been organized in Petnica.
Swiss Agency for Development and Cooperation, SDC, decided to continue financial support to Petnica’s educational programs for students and teachers in 2003 and 2002. In August Director of Petnica Center Vigor Majić and Head of SDC office in Belgrade Pius Rohner signed new cooperation agreement.
Director of the Goethe Institute in Belgrade, Volker Marwitz, visited Petnica and discussed possible improvement in ties with German institutions. As an instant result, PSC established links with German school in Belgrade.
Petnica educational youth-oriented activities are supported by the Balkan Children and Youth Foundation from Macedonia. Apart of grant relation, there are common interest to spread some PSC’s experience in youth programs to other Balkan youth NGOs.
PSC Director visited the Weizmann Institute of Science in Israel. There are long cooperation between PSC and Youth Activity Section of the Institute and now with the new project – The Garden of Science. From time to time, Petnica students take part in well known Summer Science Institute organized at WIS.
Thirty young people from 12 countries participated in youth summer camp “Passport for Youth” organized in August 2003 in Petnica.
Mr Raoul Tan, coordinator of the Next Wave program from The Netherlands, visited Petnica in August 2003. His article about Petnica was published in the Mediator Plus Ultra magazine.
The British Council in Belgrade has supported the joint project of the Petnica Science Center and the Faculty of Science Novi Sad Monitoring and modeling of human population exposure to persistent organic pollutants via food chain.
The promotion of the last issue of Petnica magazine has been organized in the new office of the British Council in Belgrade. More than a hundred of Petnica’s guest teachers, students, and journalist came there and enjoyed in an interesting teleconferencing event while the on-line links have been established between Belgrade, London, and Manchester.

 © 2004. IS Petnica
TOC, Content Previous Page Next Page Home Page