NOVO U PETNICI
ili odmah na: vesti  lične vesti  nova lica
 

OBNOVLJENE UČIONICE

Krajem 2003. godine velika Računarska učionica preseljena je na sprat Nastavnog Centra u novi kombinovani prostor koji može služiti kao računarska sala sa 20 radnih mesta ali i kao učionica za manje grupe učesnika. Stara računarska učionica je pretvorena u salu opšte namene sa oko 35 mesta, a Geografska učionica na spratu je adaptirana u salu za filmske i video projekcije kapaciteta 90 mesta. Učionice su dobile nov ili obnovljen nameštaj i nove mekane podove.

NOVI MIKROSKOP

U okviru projekta anagžovanja ISP u borbi protiv HIV/AIDS, sredstvima Global Fonda UN nabavljen je nov biomedicinski mikroskop Axioscope 2 vodećeg svetskog proizvođača ove vrste profesionalne optike Carl Zeiss. Ovaj vredan instrument značajno će unaprediti obrazovne programe u oblasti biologije i biomedicine. Najveći deo postojećih mikroskopa u Stanici već je davno odslužio svoj vek a ima i uređaja starih blizu 50 godina.

POKLONI PRIJATELJA

Vredni petnički “hrčak” Filip Bihelović koji nam već nekoliko godina poklanja vrednu i korisnu opremu i hemikalije, ponovo je sakupio i kolegama u Petnici poslao gomilu laboratorijskog pribora.
Katedra za mikrobiologiju BF u Beogradu poklonila je ISP centrifugu.
Naš polaznik Darko Santrač iz Subotice se svojski potrudio i ubedio kompaniju Heidolph da Petnici pokloni vakuum uparivač i tri profesionalne laboratorijske mešalice.

FOTO IZLOŽBA

Holovi Nastavnog centra ulepšani su novom stalnom izložbom fotografija snimljenih na različitim programima i aktivnostima Stanice. Preko 200 fotografija nastalo je najvećim delom tokom 2003. godine. Autori su Dušan Jovanović, Dragan Aćimović, Branislav Savić i Nataša Marković.

PODRŠKA ŠVAJCARSKE

Švajcarska vladina organizacija za pomoć zemljama u razvoju SDC podržava aktivnosti Istraživačke stanice Petnica već nekoliko godina. U leto 2003. godine potpisan je novi ugovor o podršci obrazovnim programima ISP u 2003. i prvoj polovini 2004. godine (vidi str. 12). U uslovima koji su još daleko od povoljnih i predvidljivih, pomoć vredna 200,000 CHF znači osnovu razvoja Stanice i temelje za održavanje kvaliteta obrazovnog rada.

NOVI PROGRAMI
U saradnji sa Ministarstvom prosvete i sporta, Ekonomskim institutom u Beogradu i JAZAS-om, Istraživačka stanica Petnica organizovala je nov program obuke nastavnika u primeni inoviranih sadržaja zdravstvenog obrazovanja i vaspitanja usmerenih na prevenciju HIV/AIDS. Prva serija od osam seminara u 2003. godini otvorila je nov prostor angažovanja Stanice i ukazala na izražene potrebe škola u ovoj, do sada prilično zapostavljenoj oblasti. (vidi str. 31)
Seminar za aktiviste učeničkih parlamenata Srbije bio je prvi ove vrste program pokrenut na inicijativu i u organizaciji IS Petnica. Cilj programa je bio da se učenicima srednjih škola koji vode rad svojih učeničkih organizacija pruži uvid u metode i tehnike organizovanja i pokretanja različitih aktivnosti i rešavanja konkretnih problema u radu školskog učeničkog parlamenta. U realizaciji programa angažovali su se radnici i saradnici Stanice a kao gosti uključili su se prof. Vojislav Andrić, Jovan Ratković, Mirjana Milošević i grupa učenika Međunarodne (Britanske) Gimnazije iz Beograda predvođenih direktorom škole.

PRIJATNIJE JE U BAŠTI

Glavni hit 2003. godine po mnogo čemu su baštenske garniture postavljene u unutrašnjem dvorištu ispod poznatih stabala trešnje. Primetno je da se dobar deo i slobodnovremenskih ali i radnih aktivnosti premešta u prostor “bašte” koji tako postaje opasna konkurencija staroj “pečurki” koja definitvno ostaje romantičarima.

OBNOVA RECENTISA

Petnički Resursni centar za nastavnike, popularni Recentis, obnovljen je i proširen u 2003. godini. Novi dokumentacioni ormani i radni stolovi za izvođenje različitih programa namenjenih nastavnicima urađeni su kako bi se maksimalno iskoristio dosta ograničen raspoloživi prostor. U Recentisu se sada nalazi šest računara i sva prateća oprema za obuku i demonstraciju multimedijalne nastave i rada sa različitim savremenim informacionim medijima.

UREĐENA PEĆINA

Uz mnogo buke, sukoba na lokalnoj javnoj sceni, optužbi i sumnji, preduzeće Vujić iz Valjeva obnovilo je ruinirani i preko deceniju zapušteni prostor u i oko donjeg dela Petničke pećine. Sada ceo prostor izgleda veoma lepo i pristojno, prirodni ambijent Pećine nije narušen, a postavljena je i prigodna rasveta i obezbeđeno čuvanje i fizička zaštita objekta. U narednom periodu preduzeće “Vujić” planira uređenje pristupnog puta, prostora za kampovanje i parkinga.

DARODAVCI KNJIGA

Ljubinka Babović (673), Milan Crnogorac (300), Drago Indjić (72), Srđan Janev (47), Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju (37), Arhiv Srbije i Crne Gore (31), Udruženje za društvenu istoriju (22), Muzej grada Beograda (22), Mirjana Đelmaš (17), Prirodno-matematički fakultet u Banja Luci (17), Arheološki institut (12), Srđan Verbić (12), Beogradska otvorena škola (12), Kolektiv Geološke i hidrometeorološke skole Beograd (10), Dr Petar Agatonović (8), Marija Sajić (5).

Poklon pretplata na časopise:

Prof. Nenad Kostić: Journal of Chemical Education; Samir Salim: Sky & Telescope; Srpsko hemijsko društvo: Journal of Serbian Chemical Society, Hemijski pregled; Savez hemijskih inženjera: Hemijska industrija; Yugoslav Association for Etran: Science of Sintering; Zavod za zaštitu prirode Srbije: Zaštita prirode; Prosvetni pregled: Prosvetni pregled; Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica: Prosvjetni rad; CERN: CERN Courier.

Fond petničke biblioteke je u 2003. godini uvećan za ukupno 2305 jedinica.

HVALA POKLONODAVCIMA NA DIVNOM GESTU I UKAZANOM POVERENJU


lične vesti

Make love, not papers

* Oženio se Verbić (stvarno priveden pred matičara) krajem maja sa sve Tanjom do skora Damnjanović. Na jesen dobili sina Matiju.
* Oba petnička vozača hrabro uplovila u bračne vode: Mihajlo (ostao bez brade) sa Mirom a Milan sa Anom.
* Milica Mitić odrasla, udala se, diplomirala i sada živi u Nici.
* Miki Crnogorac postao tata sina Marka.
* Prinovu (Uroš) dobili Srđan i Ceca Janev.
* Boban i Lidija Arsenijević dobili ćerku Dunju.
* Dragana Okolić se (konačno i gromoglasno) udala za Feliksa i srećno žive u Holandiji.
* Dragan Marković, alijas Teslica, sa suprugom Draganom čeka prinovu.
* Marko Sabovljević i Aneta Bijelojević em magistrirali, em se ujedinili pod zajedničkim prezimenom (Sabovljević).
* Jelena Jevtić promenila prezime (Simović) i ubrzo dobila sina Luku.
* Vesna Lazendić magistrirala i efektno postala gospođa Cvetkov.
* Nebojša Gvozdenović otišao u Amsterdam i dobio još jednog sina (Bogdan).
* Ljuba Vračar se oženio Cecom (tj. Jelenom).
* Haračlija Čaki i žena mu Jelena dobili Tijanu.
* (Mikrokom) Toša i (prof) Maja dobili Sofiju.
* Nebojša Bogdanović se oženio i vratio u Švicu.
* Mira i Duda su se ujedinili pod zajedničkom firmom Starović.

Strangers in the night…

* diplomirali na Hemijskom fakultetu u Beogradu: Zoran Popović, Selena Milićević, pa otišli na poslediplomske studije i to Zoki u Holandiju, a Selena u Englesku (Lids).
* Katarina Topalov napokon diplomirala i odlučila se za postdiplomske studije u SAD.
* Milja diplomirala i sprema se za Kejs Vestern.
* Mlađi saradnici se aktivirali: Aleksandar Knežević sa biologije bio na Tajlandu tokom jula na konferenciji o medicinskim gljivama, Vlada Jovanović (najmlađi) bio u Siriji i doneo strava kafu i gomilu slika.
* Silvana posmatra zvezde u Švedskoj.
* Bojana Bolić studijski bila u Nemačkoj.
* Samir Salim je u Ohaju. Upravo se oženio sa Stašom sa kojom je u šemi punih 20 godina, još od LNŠ u Petnici...
* Milni (Nikola Milutnović) nastavio studije, ali astofizike na Pen Stejtu.
* Vucma (Marija) je na postdiplomskim na Vajcmanu u Izraelu.
* Hrkić je doktorirao i sada je sa Natašom u Prinstonu.
* Žabac je privremeno u Portugalu.
* Katarina Petrović na redovnim studijama na Prinstonu.
* Miloš Božović je na doktoratu u Barseloni.
* Nikola Petrović diplomirao na MIT-u pa se vratio u Beograd.
* Jasna Klicić se preselila u Ženevu.
* Ana Milovanović je na doktorskim studijama u Lidsu.
* Sale i Vjera su i dalje u Kanadi.
* Martina Vukasović bila predsednik Evropske studentske organizacije i sad je negde u Briselu. J
* Vesna Madžoski je na postdiplomskim u Amsterdamu.
* Vlada Petrović radi doktorat na MIT-u.
* Vlada Lukić slične stvari radi na Urbani.
* mr Pajče (Tanja Petrović) živi u Ljubljani, putuje po svetu i svraća u Petnicu.
* Drago i Tamara gaje Anu u Londonu i sve više gledaju ka Srbiji.
* Gliša vredno radi u Kanadi.
* Tamo je i Igor Ivković na doktoratu.
* U Kanadi je, verovali ili ne, Kris (Cristophe Necaille), oženjen, dve ćerke itd.
* Danko radi doktorat u Japanu. J
* Ognjanovići ne napuštaju Havaje.
* Marija Sajić otišla na doktorske u Englesku.
* Matija Sokola u Engleskoj (Bath).
* Olgica Bakajin se bavi biotehnologijom u Kaliforniji i objavljuje radove u Science-u..
* U blizini, u Silikonskoj dolini, radi Maja (bivša Pavlić).
* Vladimir Pavlović na doktorskim studijama na Deutsches Rheumaforschungszentrum u Berlinu.
* Sonja Kisin diplomirala (kao najbolji student svih generacija Instituta za geofiziku RGF u Beogradu), otišla u Hjuston i već magistrirala.
* Dimitrije Stepanenko pravi kvantni računar i uči sina da igra fudbal.

Karijera, izgled, čast i čest

* New look šefa Odeljenja prirodnih nauka (Golub). Vidi uši.
* Duda Starović napustio Petnicu i počeo da radi u Narodnom muzeju u Beogradu.
* Prof. Katarina Karljiković – Rajić izabrana za redovnog profesora.
* Nagrade Kostić fonda dodeljene 21. maja u Kapetan Mišinom zdanju. Nagrađeni studenti i nastavnici su bivši polaznici i aktuelni saradnici. Čestitamo!
* Selena proglašena za studenta generacije na Hemijskom fakultetu.
* Miljana Radivojević izabrana za studenta prorektora BU.
* Novi akademici SANU su profesori i dugogodišnji saradnici ISP Marko Anđelković, Vidojko Jović, Nenad Kostić, Miljenko Perić i Nikola Tucić.
* Aca Belić je pomoćnik ministra za nauku.
* Nikola Božić izabran za kopredsednika Federacije NVO Srbije.
* Magistrirali Antun Balaž i Oliver Vince.
* Edi Bon doktorirao i izdao album sa ostatkom grupe Mistake Mistake.
* Ljuba Mandić sa Hemijskog fakulteta i Vladica Cvetković sa RGF-a izabrani u zvanje vanrednog profesora.
* Profesori RGF Aleksandar Đorđević i Vidojko Jović postali redovni profesori.
* Slaviša Stanković postade docent.
* Tanja Samardžić magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu.
* Neša Božinović diplomirao i mašta o Evropi.
* Bambi i Šuki diplomirali.
* Diplomirao matematičar Rade Stanojević i zaposlio se.
* Miroslav Pajić, alijas Paja diplomirao i zaposlio se na ETF-u kao asistent.
* Magistrirali Tanja Berić-Bijedov i Zoran Nikolić.
* Vladimir Benišek magistrirao.
* Doktorirala Ivana Dragićević.
* Vlado Đukanović otvorio privatnu firmu za softversko-jezičke poslove.

nova lica

Aleksandar Obradović
medicina

Rođen 1978. u Beogradu. Apsolvent Medicine (iako je nebrojeno puta učestvovao na seminarima hemije). Uporno se bavi promocijom biomedicinskih nauka i zdravog života i ishrane među mlađima od sebe. Pseudovegetarijanac.

alexaob@yahoo.com

Igor Smolić
astronomija

Rođen 1978. u Somboru i tada je garantovano bio manji nego danas. U Petnicu dolazi redovno od 1996. Apsolvent astrofizike u Beogradu. Uža oblast interesovanja komete. Neguje kosu i razne bilateralne interdisciplinarne odnose.

smoig@infosky.net

 

 

Vojislav Filipović
arheologija

Rođen tamo neke 1977. godine. U Petnici kopa, popisuje, kuva po kampovima i vodi seminare više od 10 godina od kada ga je Duda odnekud iskopao. Provereno završava studije arheologije u Beogradu. Uporno Sanja o penziji.

vfilipov@eunet.yu

Jelena Grujić
fizika

Rođena 1979. u BG. U Petnici od 1996. Završila Matematičku gimnaziju, sada apsolvent Fizike u Beogradu. Obožavalac igre Life i politike čvrste ruke. Polaznici tvrde da je pesma “If you see me coming, better step aside...” upravo njoj posvećena.

jelena@psc.ac.yu

 

 

News
from Petnica

Petnica Center succeed to save some money and organize renovation of a couple of classrooms. Now there is a new computer classroom and a new general-purpose classroom with seat capability for up to 100 persons.
As a part of the new HIV/AIDS prevention project, Petnica Center got a new powerful bio-medical microscope and a set of modern teaching tools and material to be used mostly in bio-sciences.
It became a tradition that every year our alumni Filip Bihelović makes a kind donation in the form of a (big) box full of chemical glassware, instruments, and chemicals.
Another Petnica’s alumni Darko Santrač from Subotica made a nice job by convincing German company Heidolph to donate to Petnica a set of valuable equipment for Chemistry.
A new centrifuge was donated by Dept. of Microbiology at the University of Belgrade, School of Biology.
New permanent photography exhibition made in Petnica now covers the walls of Science Center. More than 200 photos expresses various types of activities and some (un)usual sides of students’ life and work in Petnica.
During a nice weather, students and teachers in Petnica will enjoy in a new garden atmosphere in a central yard (see upper right photo)
There are about 2,300 new arrivals, books and journals in Petnica Library. A great part of these new items are donations from many people (teachers, scientists, and alumni) and institutions and professional associations.
After many years, Petnica Cave has been renovated thanks to private efforts of Mr Vidoje Vujić and his company from Valjevo. He built a new factory for bottling natural water in Petnica and plans to design a new green park near the Cave.
The Fund for an Open Society, Belgrade, continued its support to PSC in improving educational programs focused on students and teachers


New teaching staff: Four new young associates joined Petnica Science Center: Aleksandar Obradović (1976) in the Biomedical program, Igor Smolić (1978) in Dept. of Astronomy, Vojislav Filipović (1977) in Dept. of Archaeology, and Miss Jelena Grujić (1979) as a new head of Physics programs.

Petnica on the Web: you can find more details about Petnica at
http://www.psc.ac.yu
Unfortunately, due to the current low bandwidth of our Internet link, much of the useful and interesting data about PSC activities, its library, participants, lecturers, staff, and programs are not accessible from outside Petnica, but only through our Intranet. PSC's Intranet is still among the biggest and the most developed Intranet system in the SE Europe with more than 30 special student-oriented services and more than 30 GB of useful data including thousands of electronic books and journals available 24 hours a day.

In the yellow columns on the opposite page, one can find a list of more than a hundred people – Petnica alumni and student-associates who graduated, or got BS or PhD degrees in 2003, or some information about “who is where”. Almost a half of them left the country looking for better living and working conditions somewhere in Europe, America, Asia, Australia...

Green columns contains jokes and “staff gossips” (left), and some bitter comments about relations between Petnica and primitive local community

VESTI VESTI VESTI VESTI VESTI
 • pijačni barometar
  U petnici leteći tanjiri. Ipak, nije tačno. Ali tačno je da je Žak prešao na klasičnu muziku. Radi samo uz Travijatu. Vežba korake i uskoro prelazi na balet...
  Učiteljice na ceni. Opšta navala na mlade i slobodne prosvetne radnice koje umeju sa decom i odraslima koji se detinje ponašaju. U roku od dva meseca dve stavljene u kavez, treća se praćaka. U stvari, neko drugi se praćaka ali ne zadugo.
  Državni neprijatelj. Mile sve sa svojim oštrim jezikom hapšen pa pušten, jer je pisao ružne stvari o Vladi. Ubrzo se većina javnih funkcionera ugledala na njega, čak ga i debelo nadmašila, ali nisu otišli iza brave. Za sada...
  Novi Mile. Sve nas je iznenadio ocenom da ga je zatvor učinio novim čovekom. Prestao da puši, ni kafu više ne pije, rano ustaje, ponovo se zaljubio u svoju ženu... Eto, kada imate zatvor ne kukajte!
  Osveta. Neki nastavnici se žale da im je program seminara u Petnici obiman i naporan. Ako, to vam je da vidite kako je vašim učenicima!
  Majstori kulinarstva 1. Na otvaranju Konferencije bila zakuska koja se pamti. Šta sve može Petnička kuhinja! No, popara ostaje popara i doći će vreme kada će se skupo plaćati za porciju prave popare...
  Majstori kulinarstva 2. Za odlične recepte za meso pitajte Janeva. Za pečurke Savana. Za bebi papice Verbića. Za lekovite napitke Goluba. Za ljubavne mešavine Paju. Za mačke Kristijana.
  Dobro čuvani. Sudbina ugrađena u karijeru i simboli koji se tu kriju. Željko u policiji, Duda u muzeju, Ci u zoo-vrtu.
  Izazov. Pravo sa Kopakabane u Petnicu, e da bi Nešića odvojila od Meka. Kuvarica čak počela da pravi svadbenu tortu. No, nema šanse! Mek je to, senjorita!
  Udružene. Nina i Buba posle višegodišnje apstinencije odmaglile u Banju na službeni put. Sada će im se osladiti i eto belaja!
 • vesti iz provincije
  Blato. Valjevo polako ali sigurno tone u blato. Masno i lepljivo. Ne, nije u pitanju geološki, već kulturni fenomen, tj. manifestacija ljubavi koji odgovorni pokazuju prema okruženju u kojem su odrasli.
  Zavist. Stanica se više puta našla na udaru lokalnih dušebrižnika zato što je podržavala uređenje propale i zapuštene Petničke pećine. To što neki gaje ljubav prema kaljuzi i prljavštini možemo razumeti u svetlu činjenice da su odrasli u selima gde im je svinjac bio bliži od biblioteke, ali nastojanje da se Pećina održi zapuštenom i ruiniranom očigledno ukazuje na bliske veze sa paleolitom.
  Kome treba glava. Valjevo je dobija obeležje Seče knezova u obliku zarđale piramidice sa virtuelnom glavom. Ne vidite je, ali znate da je tu negde. Na gradskom nivou situacija obrnuta.
  Loš izbor. Valjevski istraživači dočekuju 35-godišnji jubilej u prostorijama koje se urušavaju bez uslova za normalan rad. Ko im je kriv što se bave naukom a ne kopanjem po nacionalnim mitovima, dilovanjem drogom, sivom ekonomijom ili prostitucijom. Tada bi sigurno obezbedili bolji društveni položaj, respekt a i zaštitu.
  (A)kulturna antropologija. Pretvaranje sela u gradove je dobro proučavan društveni proces u Evropi. Obrnuto kretanje definitivno postaje izazov za lokalne svedoke i istraživače.
  Briga. Kako se održava put do Petnice? Održava se pažljivo i strpljivo u konstantno lošem stanju. Razlog? Bezbednost saobraćaja, tj. prevencija brze vožnje. Dirljivo.
  Olujofobija. Telefoni u Petnici ne rade na dan kada je oluja, na dan kada se oluja približava, na dan posle oluje i u danima kada se u štampi, na televiziji ili u horor filmovima pominje oluja.
  Očigledno. Sve je više školskih ekskurzija u Petnici koje kao razlog posete navode nameru da deci pokažu kako izgleda moderna škola. Jedino tu!


 

 © 2004. IS Petnica
TOC, Content Previous Page Next Page Home Page