NOVO U PETNICI
ili odmah na: vesti  lične vesti  nova lica
 

PREPOZNAVANJE KVALITETA

U martu 2002. Stanicu je posetio predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić u pratnji ministra za nauku i tehnologiju dr Dragana Domazeta i saradnika. Premijer je pohvalio rad Istraživačke stanice i ugled koji ona uživa u zemlji i svetu. Naglasio je da će republička Vlada nastojati da prepozna kvalitetne ideje i programe i da će se direktno zalagati za podršku talentovanim i ambicioznim mladim ljudima. Prilikom posete razgovarano je i o mogućnostima za nastavak gradnje započetih objekata Treće Faze.

EBSCO NAGRADA

Konzorcijum biblioteka Srbije nagradio je u februaru 2002. godine petničku biblioteku računarom sa 3 DVD čitača. Slično je nagrađeno još nekoliko biblioteka koje su se istakle visokim stepenom korišćenja online servisa i digitalnih informacionih resursa. Ispred Petnice su bile samo Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska i Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu. Da podsetimo, Petnici je od leta 1998. godine omogućen besplatni pristup do vrednog i skupog EBSCO informacionog servisa sa sadržajima iz više od 4000 različitih naučnih časopisa.

OBNOVLJEN VOZNI PARK

U leto 2002 Stanice je obnovila svoj skromni ali neophodni vozni park. Zamenjen je deset godina star putnički kombi i tri laka putnička automobila koji su služili za snabdevanje i prevoz saradnika i radnika do objekata u Petnici. Prethodnog leta Stanica je od policije dobila na poklon manje terensko vozilo, istina starije od Stanice ali upotrebljivo. Još da se popravi i pristupni put...

UPRAVNI ODBOR

Početkom 2001. godine konstituisan je nov sastav Upravnog odbora Stanice. Novi predsednik odbora je ing. Milojko Lazić a zamenik predsednika mr. Zorica Mulić. Članovi odbora su prof.mr. Vojislav Andrić, prof.dr. Jovan Radunović, mr. Žarko Stepanović, prof.dr. Refik Šećibović, kao i stručni radnici Stanice ing. Radisav Golubović, ing. Srđan Janev i mr. Srđan Verbić.

KULTURKONTAKT

Austrijska organizacija KulturKontakt finansirala je opremanje Resursnog Centra Istraživačke stanice odgovarajućom profesionalnom literaturom namenjenom prvenstveno usavršavanju znanja nastavnika. Preko 200 stručnih knjiga iz različitih oblasti prirodnih i društvenih nauka, informatike i školske prakse brzo je našlo svoju primenu u brojnim programima obuke nastavnika.

PRIZNANJE KOSTIĆ FONDA

Ugledni profesor Univerziteta u Ajovi (SAD) Nenad Kostić, osnovao je fond namenjen podsticanju istraživanja i nastave u svim granama hemijskih nauka. Svoje prve nagrade Fond je dodelio maja 2002. godine. Među petoro nagrađenih (dve ustanove i troje studenata) bila je i Istraživačka stanica. Stanica je dobila tri terenska i jedan kvalitetan laboratorijski pH-metar, višegodišnju pretplatu na Journal of Chemical Education, kao i savremeni univerzitetski udžbenik i komplet molekulskih modela za organsku hemiju.

KONFERENCIJA
Od 6-8 decembra 2002. u Istraživačkoj stanici održana (prva) konferencija istraživačkih radova polaznika ISP. Za konferenciju je odabran 41 rad (21 usmeno izlaganje, 15 poster prezentacija i 5 prikaza urađenog hardvera i softvera). Svi radovi, sem jednog, uspešno su izloženi na ovom skupu. Na konferenciju je pozvano 69 polaznika, od kojih se 63 odazvalo pozivu da učestvuju u njenom radu. Nisu prezentovani radovi u oblasti matematike i istorije, ali je šest polaznika sa ovih programa pozvano da učestvuju u radu Koferencije bez izlaganja.
Utisak je da smo Konferencijom dobili ono što nam je nedostajalo - završnu manifestaciju koja kruniše celogodišnji obrazovni rad. Sledi izazov uspostavljanja kontinuiteta i održavanja nivoa.
Organizacioni odbor konferencije su činili Radisav Golubović, Branislav Savić, Andrej Starović i Srđan Verbić u saradnji sa rukovodiocima programa ISP. Osim rukovodilaca i članova organizacionog odbora u radu konferencije je učestvovalo i 14 saradnika ISP. Svi radovi koji su prihvaćeni za konferenciju će biti štampani u Zborniku radova.
Opširnije o Konferenciji na str. 40


FABRIKA VODE U PETNICI

Krajem 2002. godine u blizini Petničke pećine završena je fabrika flaširane vode za piće "Vujić" kapaciteta oko 100,000 boca dnevno. Fabriku će se napajati rezervama kvalitetne podzemne vode sa dubine od 250 metara. Po svom sastavu petnička voda je niskomineralna i pogodna za najšire ukuse i zahteve. U toku su dogovori sa preduzećem "Vujić" iz Valjeva o angažovanju Istraživačke stanice na praćenju hemijskog sastava vode, što bi bio lep i kvalitetan posao za ovdašnju laboratoriju.


MALA KUĆNA LABORATORIJA

Mlađi saradnik Filip Bihelović (popularniji kao Filip II) poklonio Petnici dobar deo svoje kućne laboratorije - preko 600 različitih hemikalija, veliku količinu staklarije, termometara, časopisa i kataloga... Sve u svemu, gabarit je tri kubna metra! (Neko skuplja lutke, neko autobuse, neko salvete...) Da li Interpol vodi evidenciju "malih kućnih laboratorija"?

KONVERTOR

Godinama smo kukali da nam neko kupi AD konvertor sa sample rateom od barem jednog megaherca. Nažalost, uvek nam je to bilo previše skupo. E, onda se jedan bivši polaznik rešio da nam pokloni jedno AD čudo na 50 MHz i spreči bilo kakvo dalje jadikovanje. Ime dobročinitelja je Marko Cetina, bivši polaznik fizike, a danas vrli student Caltech-a. Hvala Marko!

DARODAVCI KNJIGA

Porodica Đukanović (344), Mihailo Šćepanović (243), Miodrag Tomović (233), anonimni darodavac (200), Milorad B.Popović (129), British Council (125), Institut tehničkih nauka SANU (76), Arawind S. Parasnis (76), Mirko i Radmila Grčić (67), Srđan Janev (66), Kreativni centar (66), Vladimir Janković (31), Zavod Republike Slovenije za šolstvo (31), Dragan Toroman (28), Miloš Hrkić (27), Agencija Valjevac (26), Julija Kelečević (22), Milena Stofl (21), Boško Radivojević (20), Udruženje za društvenu istoriju (19), Dragan Marković (16), Centar za pesticide (16), Stevan Stanković (15), Nedeljko Bogdanović (13), Dušan Inđić (13), UNICEF (13), Institut za regionalnu geologiju i paleontologiju (12), Boško Radivojević i Boris Dragović (11), Milos Hrkić & friends (11), Jovan Vuksanović (11), Zavod za zaštitu prirode Srbije (11), Branko Simonović (10), Miroslav Jovanović (10) itd.

Poklon pretplate (2001 & 2002):

Nenad Kostić - "Journal of Chemical Education", Samir Salim - "Sky & Telescope", Srpsko hemijsko društvo - "Hemijski pregled" i "Journal of Serbian Chemical Society", Društvo fizičara Srbije - "Mladi fizičar", Sanja Bošković -"Link", Savez hemičara i tehnologa Jugoslavije -"Hemijska industrija", Robert Crompton - "Physics World".

HVALA POKLONODAVCIMA NA DIVNOM GESTU I UKAZANOM POVERENJU

ZA DUŽI PRISTUP INTERNETU

Fond za otvoreno društvo iz Beograda pomogao je Istraživačkoj stanici da u 2002. godini znatno poveća broj časova pristupa i korišćenja Interneta za potrebe polaznika i učesnika na obrazovnim aktivnostima.

HEMIKALIJE

Buda Marjanović, šef Centrohema, poklonio vrednu kolekciju hemikalija Petničkoj laboratoriji.

DONACIJE

Naš ugledni iseljenik, gospodin Martin Selak, posetio je Stanicu početkom 2001. godine i poklonio nam 10,000 dolara za obrazovni rad sa pametnom decom. Redak gest u kritičnom trenutku. Hvala.

Ministarstvo za nauku i tehnologije Srbije odlučilo je krajem 2002. godine da dodeli 15 savremenih PC računara Istraživačkoj stanici u okviru svog programa opremanja naučnih institucija i fakulteta.

PLANIRANI PRIHODI U 2003

 

 

lične vesti

*Sonja Kisin diplomirala (kao najbolji student svih generacija Instituta za geofiziku RGF u Beogradu) i otišla u Hjuston.
*Dule Palić se zajedno sa viremijom šarana preselio u Ajovu. U međuvremenu se oženio i magistrirao.
*u Ajovi je boravila i Tanja-još-malo-Damjanović.
*u Floridi gužva. Dimitrije (koji se ipak oženio) je u Talahasiju na doktorskim studijama zajedno sa ženom mu Jelenom (primećena kako sa Tanjom još-malo-Damjanović bodri plave u Indijanapolisu) i sinom Andrijom.
*u blizini je Ivana Božidarević sveže udata za Nebojšu Ćirića (elektroničar) koji je započeo postiplomske studije u Floridi.
*tu je i Ana Matković koja je nakon studija u Ohaju i nastavila postiplomske studije astronomije u Floridi.
*takođe negde među floridskim krokodilima možete naleteti na Acu Todorovića.
*Aleksej Krunić se oženio i radi doktorat na UIC u Čikagu.
*Viktor Todorović učinio potpuno isto kao i Aleksej i na istom mestu.
*Vlada Beljanski se još nije oženio i radi doktorat na Emory University u Atlanti.
*Aleksa Veselinovic je na pd studijama u Pensilvaniji gde se nalazi i Piksi.
*Samir Salim je u Ohaju.
*Ivan Ermanoski trenira plivanje i body-building na Rutgersu.
*Nikola Božinović se oženio protiv Mine. Oboje rade doktorate u Bostonu.
*Jasna Klicić i dalje prodaje rešenja Šredingerove jednačine po Njujorku.
*Vlada Petrović diplomirao i odmah otišao na MIT na doktorske studije.
*Vlada Lukić je diplomirao u BG i otišao u Urbanu da na simulacijama stekne PhD.
*Sunčica Zdravković se vratila kao Ph.D. iz Novog Arka preko Novog Jorka u Novi Beograd, a možda i Novi Sad.
*Tomislav Bodor je na Novom Zelandu gde je diplomirao i radi kao programer.
*Milan Bobić je u Bijeljini u Institutu za hidrobiologiju i postao je strani državljanin.
*Vlada Pavlović, bivši mlađi saradnik programa HBH završio Medicinu i otišao u Beč.
*Miloš Stojaković je magistrirao u NS i sad je na dok-studijama u Švajcarskoj.
*mr Pajče (Tanja Petrović) do daljnjeg je u Ljubljani gde povremeno viđa Lalu koji je diplomirao, oženio se, dobio kćerku i radi u očekivanju slovenačkog državljanstva.
*Vesna i Vlada Obradović su u Mariboru.
*Olja Milenković je sa porodicom u Dablinu. Radi za Erikson.
*Darko je, verovatno, takođe u Irskoj.
*Boban Arsenijević u Lajdenu, Holandija, gde radi doktorat iz lingvistike.
*Drago i Tamara gaje malu Anu u Londonu. Drago gleda u šolju svetskoj ekonomiji i čuva pare u starim iznošenim čarapama.
*Gliša radi u Vindzoru u Kanadi.
*Žaklina radi doktorat u Tübingenu.
*Silvana doktorirala i radi u Švedskoj.
*Srđan Kisin diplomirao i sprema se za Holandiju.
*diplomirala i Marina Simić, pa se takođe nekuda sprema...
*Dr Maške se vratio u NS sa gastarbajterisanja u Nemačkoj.
*Nebojša Bogdanović je magistrirao i, posle 10 meseci u stavu mirno, naglo se oženio i otišao u Bern da istražuje.
Porodične vesti:
*Nata dobila drugog sina, a Miloš brata Kostu.
*Dr Duško Blagojević dobio kćerku Veru.
*Maja Šumar magistrirala, zaposlila se i (uzgred) dobila kćerku Minu.
*Posle dužeg odsustva, Ceca kuvarica ponovo na svom radnom mestu.
*Zoran i Đenana Miodragović dobili sina Dina.
*Imre Krizmanić čeka bebu (!) sa suprugom Jelenom.
*Nebojša Gvozdenović srećni tata.
*Nevena Đerić (Vojinović) magistrirala i dobila sina Mateju.
*Miki Crnogorac se oženio Draganom i sada čekaju bebu.
*Rac se oženio i čeka prinovu.
*Odeljenje Prirodnih nauka se zaverilo protiv neženja. Priveden Verbić, verbalno. Pažnje radi, čovek je magistrirao. Magistrirala i Tanja (ako to nekome nešto znači).
*Duda odlikovao Miru zlatnim prstenom za zasluge u stabilizaciji emotivnog života.
*nastavnici geografije pevali od srca Golubu "Moj Golube".

Ko luta, ne plaši se puta...
*Dragana Okolić lutala po Južnoj Americi (poslednji put viđena u Patagoniji na putu za Buenos Aires).
*po džunglama Južne Amerike lutala je i Tanja Petrović (stopama zemljaka Jovanče: Izvin'te, jel' ovo put za Jagodinu? A? Nije? Šta, trebala sam levo kod Albukerkija?).
*za Danka T. verujemo da je u Japanu ili makar tu negde po Pacifiku. Ne bi bilo neobično da nismo u pravu...
*Miloš Hrkić i Nataša (upravo doktorirala) srećno žive u Prinstonu; Miloš postaje sve teži i skupo se prodaje.
*Simona doktorirala i sa mužem Miodragom (Om) srećno gaje dvoje dece - gde bi, nego na Havajima.
*Antun je vodio olimpijce na Bali (gde bi on...). Smršao je, ali ne previše uočljivo.
*Marko Sabovljević putuje po Evropi, radi projekte i objavljuje gomile radova.
*S. Janev obletio planetu čisto da se uveri da je okrugla i da lokalni krkanluci ne ispadaju iz tanjira čak i kada stojite naopačke.
Ko radi, ne boji se gladi...
*Biljana Branković napustila Petnicu i vratila se u Beograd.
*Andrej Starović prešao iz Petnice u Beogradski Narodni Muzej.
*arheolog Arsa se zaposlio u Zavodu za zaštitu spomenika u Valjevu, trenutno u vojsci
*Srba Jovanović neumoran u Agenciji za istraživanje medija (a i nešto oko duvana).
*Gabor Mesaroš i Aleksandar Hegediš prešli iz naučnog instituta u privatnu gimnaziju.
*arheolog Jež napredovao u struci i prešao u RMUP gde testira izdržljivost službenih automobila.
*Dragan Toroman primećen u lepom odelu i kravati ...Pao grdan sneg...
*Čaki je prešao kod Đelića i skida nam kožu s leđa (Poreska uprava).
*magistrirao Branislav-Bane Miljanović.
*isto uradio i Stanislav Žabić.
*Snežana Marković doktorirala i zaposlila se.
*Joca Ratković ušao u visoku politiku u SMIP-u na poslovima Pakta za stabilnost (zamislite Jocu kao faktora stabilnosti!).
*Vesna Madžoski je diplomirala na video igrama i sada će se angažovati oko Petničkog alumni fonda.
*Hani se oženio i radi u RUJP-u.
*Toci se još nije oženio (blizu, blizu...), ali radi na istom mestu.
*Jaroslav Blagojević u Beogradu.
*Martina Vukasović postala visoki međunarodni studentski funkcioner.
*profesor dr Nenad Kostić prvi put letos (2001) posetio Petnicu.
*Vesna Dimitrijević je vanredni profesor.
*Velimir Joca Jovanović postao prodekan.
*Đorđe Petrović vozi negde u Beogradu.
*Aleksandra Milovanović postala student prodekan Hemije (student na vlasti).
*Vlado Đukanović piše slovenački rečnik.
*petnički polaznici i mladi saradnici Selena Milićević, Vladimir Petrović, Zoran Popović, Ivan Vilotijević, Marija Sajić, Mihajlo Vanević, Marina Simić, Milovan Šuvakov, Marina Lazarov, Milan Mijailović dobili stipendije Fonda Karađorđevića za 2001/2 školsku godinu. Za 2002/2003 godinu dobitnici su, između osta-lih, Milena Vasić, Nenad Vukmirović, Tamara Dikić, Milja Medić, Miroslav Pajić, Dijana Gaćeša, Dejan Petrović, Srđan Pićurić, Igor Popović, Miljana Radivojević, Ivan Stanić i Rade Stanojević. Poklonu se ne gleda u zube...

nova lica

Vesna Madžoski
fond petnica

Rođena 1976. u Zaječaru. Diplomirala etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Višegodišnji učesnik raznih programa Petnice (fizika i sl.). Sada ljubazni sagovornik mase bivših polaznika i saradnika.

madzoski@psc.ac.yu

Kristijan Ovari
biologija

Rođen 1978. u Subotici. U Petnicu dolazi redovno od 1994. Apsolvent biologije u Novom Sadu. Zanima ga herpetologija. U novije vreme krenuo stopama svojih prethodnika u pokušajima da se bavi akvaristikom (ribe i ono oko njih).

kriki@psc.ac.yu

 

 

 

Ljubomir Vračar
elektronika

Rođen daleke 1973. u Beogradu. Diplomirao mikroelektroniku na Elektronskom fakultetu u Nišu. Objavio više radova iz oblasti akvizicije podataka i savremenih materijala. Asistent na Elektronskom fakultetu u Niš. Bavi se projektovanjem i izradom laboratorijske opreme. U ISP od 1990. godine.

vracar@elfak.ni.ac.yu


Zoran Nešić
recentis

Definitivno rođen 1974. u Požarevcu. Programer, zavisnik od kompjutera više od deset godina. Počeo od PC ali se sticajem čudnih okolnosti skrasio na Mekintošu. Ljubitelj čokolade i crnog indijskog čaja. Šifrovano: mac-addict & chococholic.

znesic@psc.ac.yu

 

 

 

News
from Petnica

As of 2001, new members of Petnica's Executive Board have been elected. The Executive Board consisted of nine members, part from scientific institutions, and part from PSC. President of the Board is mr Milojko Lazić. His background is electronic engineering and he is a distinguished expert in science policy and organization.
The Serbian Prime Minister, Mr Zoran Djindjić has visited Petnica Science Center in March 2002 together with Serbian Science Minister and representatives of the Ministry of Education and the local government. They were interested in the structure of the PSC's educational programs and its vision of further development.
Petnica Science Center received a special award as one among three top national institutions (libraries) according to the intensity of use of EBSCO professional database. In spite of poor Internet connection (through obsolete phone lines), PSC's participants and staff frequently use scientific databases and services. Attached to the nice sheet of paper, the award also includes a very good PC server and three DVD readers.
Thanks to many individual donations and contributions from universities and professional associations, Petnica's library now has almost 2,000 more new books and journals.
The most valuable donation came from the KulturKontakt, Austria. This organization gave the money for over 200 new professional books from various fields of science, art, and humanities.
PSC got another award from the Kostić Fund. They have selected Petnica Center for donation of valuable equipment and books for Chemistry.
The Fund for an Open Society, Belgrade, has supported PSC in improving Internet connections.
Petnica's alumni, Filip Bihelović, now student of Chemistry in Belgrade, donated Science Center with a huge package of chemicals and glassware.
Another ex-participant, Marko Cetina, now Caltech student, donated powerful AD Converter as a contribution to Petnica's lab for Physics+Electronics.
Among several individual donations, we would like to highlight a $ 10,000 contribution from Mr Martin Selak, a businessman from USA who visited Petnica Center in Spring 2001.


New teaching staff: Three new young associates joined Petnica
Science Center in 2002: Kristijan Ovari (1978) in the Department of Biology, Ljubomir Vračar (1973) in Dept. of Electronics, and Zoran Nešić (1974) in Teacher Resource Center. Miss Vesna Madžoski is new Petnica Fund administrator.

Petnica on the Web: you can find more details about Petnica at
http://www.psc.ac.yu
Unfortunately, due to the current low bandwidth of our Internet link, much useful and interesting data about PSC activities, its library, participants, lecturers, staff, and programs are not accessible from outside Petnica, but only through our Intranet. PSC's Intranet is still among the biggest and the most developed Intranet system in the SE Europe with more than 30 special student-oriented services and more than 30 GB of useful data including thousands of electronic books and journals available 24 hours a day.

In the yellow columns on the opposite page, one can find a list of more than a two hundred people - Petnica alumni and student-associates who graduated, or got BS or PhD degrees in 2001 and 2002. Almost a half of them left the country looking for better living and working conditions somewhere in Europe, America, Asia, Australia...

 

VESTI VESTI VESTI VESTI VESTI
 • pijačni barometar
  Nekoliko ptičica prstenovano. Konačno. Nije poznato koliko su se opirale. vidi pod "Lične vesti".
  Fatamorgana. Jedna (neprstenovana) ptica muškog pola pustila dugu kosu, stavila minđušu i ne pije pivo. Šala.
  Ko to kaže da Danajci nisu fer? Država poklonila nove računare a policija džip - sluti li to na nešto?
  SETI daje potvrdne odgovore. Vigor posetio Vladu Srbije - i brže-bolje se vratio. Ekspedicija je ukazala na postojanje novih i neobičnih formi inteligencije.
  Izdaja države. Bivši predsednik upravnog odbora takođe bio na proputovanju ali do Savezne Vlade i, pun utisaka, odlučno se vratio da (makar volonterski) nastavi da bude dobar direktor dobre gimnazije.
  Odlučni demanti. Jedan kolega odlučno odbacuje priče da utiče na opredeljenja učesnika. Čak i na kursevima računarstva je uočen neprirodno visok procenat osoba nežnijeg (?) pola.
  Godine čine svoje. Posle dvovekovnih skeptičnih procena, Žak počeo da misli o promeni jelovnika. Ribe na tacni. Pica sa kamilicom. Ulazimo u XXI vek.
  Ham and eggs. Priča se da je većina muških pomenutih na prethodnoj strani koji su se odselili za Ameriku nabacila po desetak kila. Vidi prethodno!
  Opasno. Kako se nabaciti velikoj plavuši? Ne znamo al' ima ko zna (ili se trudi).
  Povratak korenima. Nata se vratila.
  Političar. Pajketu prestala funkcija predsednika SPS Valjevo*.
  Koji Brams? Uporedite muziku u Biblioteci, muziku sa TV u holu, muziku u kafiću, muziku u kuhinji, muziku u kombiju i muziku ponekad noću u Restoranu.
  Stil. Značajno narasta zbirka pisama u kojima se otkrivaju tajne i opasnosti. Ne, autor nije iz Ljiga.
  Kome vi oca? Da li je nekome dete počelo da liči na roditelje? Istraga u toku...
 • vesti iz provincije
  Narodni heroji. Neki Valjevci su napali Stanicu zato što podržava gradnju fabrike vode. Za kritiku fabrike nagaznih mina i opasne ekološke i privredne promašaje potrebno je imati ... hrabrosti.
  Poduhvat. Zahvaljujući iskrenom razumevanju i posredovanju Episkopa Šabačkog, Stanica je, nakon sedam godina rasprave, uspela da otkupi malu parcelu od lokalne crkve neophodnu za gradnju smeštajnog objekta. U međuvremenu videli i barikade i bodljikavu žicu, umalo i minsko polje.
  Putevi. Koji putevi?
  Bez komentara. Lokalni crkveni odbor.
  Srča. Petničko jezero postalo opasno za kupanje, čak i za šetnju. Ljubitelji prirode uredno seku žbunje i trsku, rasteruju rode i čaplje i sade razbijene flaše i konzerve.
  Nije blato. Ne preporučuje se obilazak Petničke pećine, jer se lako isprlja obuća.
  Visoke tehnologije. Kada će (posle dvadeset godina rada) Stanica dobiti stabilnu struju, telefon i propisnu kanalizaciju? Pa valjda kada Valjevo postane grad...
  Domaćinski. Uredno posečena crkvena šuma iznad Stanice. Za loženje.
  Nema(mo) veze. Svečano smo obeležili deset godina kako put do Stanice nije na listi za čišćenje snega. Zli jezici kažu zato što niko odavde nije u pravoj (niti u kakvoj drugoj) partiji.
  Tortura. Policija u Valjevu dobila novu (lepu) zgradu. Projektant isti kao i za novi objekat za smeštaj Stanice. Nadamo se da naša Stanica neće postati neka druga stanica i da će naš smeštaj biti udobniji od (privremenog) smeštaja u zgradi Policije.
  Nije lako u svom selu... Petnaestak godina traje prilična nezainteresovanost većine valjevskih škola za slanje učenika u Petnicu. Izgleda da nikako ne uspevamo doseći vladajuće visoke kriterijume.
  Istorija. Šta je bilo posle petog oktobra? Šesti oktobar.
  * Savez pčelara Srbije

 

 © 2003. IS Petnica
TOC, Content Previous Page Next Page Home Page