Šta je novo u Stanici?
9a
NAJVEĆI DARODAVCI KNJIGA
"Matica Srpska" iz Novog Sada poklonila je Stanici 551 naslov. Ministarstvo za nauku i tehnologiju Srbije poklonilo je Petničkoj biblioteci 357 knjiga i časopisa.
Dr Milka Jovanović iz Beograda poklonila je Petnici svoju privatnu kolekciju od 220 knjiga iz oblasti etnologije.
G. Kundert Heinz iz Švajcarske poklonio je Petnici 30 godišta (blizu 400 sveski) časopisa "National Geographic".
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda poklonio je 153 knjige, mahom kapitalna dela.
Dr Jasna Klicić iz Njujorka poklonila je 51 stručnu knjigu iz oblasti hemije.
HVALA POKLONODAVCIMA NA DIVNOM GESTU I UKAZANOM POVERENJU
Pitanje "Šta je novo u Stanici" nije trivijalno pitanje koje je deo lepog ponašanja i zamena u konverzaciji za "ozbiljna i teška" pitanja. Stanica se razvijala dinamično i kroz stalne promene. Uvek se dešavalo nešto novo i to je bio jasan pokazatelj aktuelnog smera razvoja, fokusa pažnje ali i muka kroz koje se prolazilo.

Tako je i u proteklih "tuce i po" meseci (šta ćete kada kasnimo sa ovim almanahom - možete lako pogoditi da je to zbog para) bilo kojekakvih novina. Neke najznačajnije izdvajamo i komentarišemo.

Nova astronomska observatorija je proradila u leto 1997. Kupola je nabavljena iz SAD i pokazala se kao prilično traljava konstrukcija (živela evropska tehnologija!) koja, srećom, još uvek funkcioniše. Teleskop, refraktor od 17.5 cm, montiran je u kupoli i opremljen solidnom CCD profesionalnom kamerom i računarom. Ovde objavljujemo par lepih snimaka zanimljivih objekata koji ilustruju mogućnosti instrumenta.

9b


Zahvaljujući pomoći Fonda za otvoreno društvo postojeća računarska učionica proširena je sa 16 na 32 samostalna radna mesta. Računari su solidnih mogućnosti (P-II/300 MHz, 32 MB RAM, 3 GB HD) povezani u mrežu koja dopušta pristup Internetu i Petničkom Intranetu (vidi str. 14). Nabavljeni su i odgovarajući serveri i druga potrebna infrastruktura, uključujući i (legalan) paket potrebnog softvera. Takođe su osavremenjeni računari u kabinetima i laboratorijama.

Hemičari su dobili novu centrifugu i spektrofotometar (UV-VIS) sa kompjuterizovanim upravljanjem koji će omogućiti čitav niz novih zanimljivih ogleda, vežbi ali i ozbiljnih istraživačkih poduhvata.

Biblioteka je uspela da održi nivo priliva svežih stručnih časopisa iz celog sveta. Ističemo dragoceni poklon Dr Milke Jovanović iz Beograda koja je Petnici poklonila veliku kolekciju stručne literature iz oblasti etnologije čime je ovaj novi program u Stanici dobio neophodnu podršku u raspoloživoj literaturi. Takođe je dragocen poklon g. Kunderta Heinza koji je, posredstvom Rotari organizacije, Stanici poklonio 30 poslednjih godišta časopisa "National Geographic". Vredne poklone smo dobili i od "Matice Srpske" iz Novog Sada i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda. Ipak, kao najkrupniji poduhvat u razvoju Biblioteke ističemo nabavku (uz podršku HESP programa iz Budimpešte) najnovijeg izdanja "Enciklopedije Britanika" (koju Stanica već ima u "papirnom" i "elektronskom" izdanju). Radi se o ediciji "The Great Books" ("Značajne knjige") u 60 tomova sa 37,000 strana koja sadrži enciklopedijski uređenu kolekciju od preko 500 dela 130 značajnih stvaralaca i mislilaca "u poslednja tri milenijuma". Među ovim delima su radovi Aristotela, Arhimeda, Dekarta, Keplera, Kopernika, Njutna, Rusoa, Kanta, Darvina, Marksa, Lajbnica, Frojda, Planka, Ajnštajna, Bora, Šredingera... Verovatno zbog svega ovoga petnička biblioteka postaje sve posećenije mesto gde se ostaje do duboko u noć.

Biolozi su uz pomoć kolega elektroničara i informatičara konstruisali sistem sastavljen od mikroskopa i CCD kamere koji omogućuje prikazivanje mikroskopskih preparata širokom auditorijumu kao i lako snimanje mikroskopskih slika u računarske baze podataka sa mogućnošću obrade tako dobijene grafike.

Zanimljiv poduhvat u poslednjih godinu dana je formiranje Petničke filmoteke na savremenim višenamenskim medijima (DVD i LVD). Orijentacija je na vredna filmska ostvarenja koja polaznici neće lako moći da vide na TV programima ili u bioskopu. Tako se malo hvalimo delima kao što su "Krstarica Potemkin", "Rim, otvoreni grad", "Baraka", "Odiseja 2001"... Ustalila se praksa da se dva puta nedeljno organizuju projekcije filmskih klasika sa kvalitetnim zvukom (Dolby). Zanimljivo je da je Petnica među prvima uočila mogućnosti koje pruža izbor jezika titla na DVD filmu u nastavi stranih jezika. Osećamo da će i ovde biti interesantnih rezultata.

Uz velike napore i oslanjanjem na sponzore iz inostranstva uspeli smo da, nakon devet leta laganog kuvanja, klimatizujemo biblioteku i učionice, što u velikoj meri olakšava rad tokom leta što je do sada bio pravi test izdržljivosti za polaznike i saradnike. Klimatizacija restorana je za sada skup poduhvat i o tome se samo razmišlja.

Lep je gest Fondacije "Studenica" iz SAD koja je Petnici nabavila portabilni računar i nekoliko vrednih softverskih paketa.

Dve učionice su ove zime opremljene novim stolicama sa pokretnom radnom pločom. Stolice su originalni proizvod ateljea "Todosijević" iz Kragujevca a u kocepciji dizajna poštovane su specifične sugestije ISP. Nadamo se da će se ovaj tip stolice pokazati funkcionalnim i lepim rešenjem za neke posebne potrebe rada (predavanja uz projekcije filmova, debatni rad i sl.).

News
from Petnica

Astronomers finally obtained a new observatory. New 6' rotable dome covers the main telescope (7.5" ref-ractor) which is upgraded with computer controls and professional CCD camera. Some of the fascinating images are printed on the opposite page. The telescope will be used in research projects and in education.


The new computer classroom was completed in 1998 with the support from The Fund for an Open Society. It has a network of 32 Pentium-II/300 based PCs and adequate server architecture. Parallel to this facility, all departments got new computers including access to Internet and many specialized local services.

Chemistry lab was improved with the new UV-VIS spectrophotometer and a new fast centrifuga.

Our biologists, with the help of colleagues from Electronics department and Computer lab equiped a new professional microscope+CCD system that will enable classroom presentation of micro-slides and computer storage and manipulation of interesting images.

The fastest growth can be seen in the Scientific Library. It increased in 1998 for 2,500 new books and journals including valuable gifts such as collection of etnological books from Dr. Milka Jovanovic, valuable collection of books donated by "Matica Srpska", a thirty-year collection of "National Geographic" magazine donated by Mr. Kundert Heinz from Switzerland via Rotary organization, 357 books and journals from Serbian Ministry of Science, 153 books donated by "Zavod za udzbenike" from Belgrade, etc. Thanks to support from HESP program from Budapest, the PSC Library received more than 50 international scientific journals and magazines.

The Petnica Movie Collection is a small but ambitious project aimed to offer to the students and teachers in Petnica a choice of classical movies on digital media (DVD and LVD). Among various movie genres, one can find not only popular titles, but also some rare and famous ones, such as "Rome, the Open City", "2001 - A Space Oddissey", "Baraka", or the filmed operas like "The Magic Flute" by Ingmar Bergman, or Beethoven's "The Ninth Symphony" conducted by Herbert von Karajan. Now there are 100 such titles in the collection which is growing fast.

 © 1999. IS Petnica
TOC, Content Previous Page Next Page Home Page